Vlaams minister van Energie Bart Tommelein steunt de coalitie: "Het is belangrijk dat overheden, bedrijven, organisaties én burgers zoveel mogelijk overstappen naar hernieuwbare energie. Niet alleen om onze doelstellingen te behalen, maar vooral voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Ik ben verheugd dat zoveel middenveldorganisaties vandaag mee hun schouders zetten onder dit verhaal. Elk initiatief dat het draagvlak bij de bevolking vergroot, kan ik alleen maar toejuichen."

Meer zuurstof voor hernieuwbaar

"Onze campagne sluit aan bij de plannen van de minister," stelt woordvoerster van de coalitie Sara Van Dyck. "We vragen de minister om op de ingeslagen weg verder te gaan en alles op alles te zetten om ambitieuze doelstellingen voor 2020 én 2030 waar te maken. Daarvoor hebben we niet alleen nood aan veel meer zonne-energie, maar moet ook windenergie meer zuurstof krijgen. Om hernieuwbare energie alle kansen te geven, moeten onze beleidsmakers er ook voor zorgen dat de stroomnetten slimmer en flexibeler zijn en zo klaar zijn voor de energie van de toekomst.

Betaalbaarheid

De verschillende sociale organisaties die deel uitmaken van de coalitie benadrukken dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om aan de duurzame energietoekomst deel te nemen. Ook mensen die geen middelen of ruimte hebben om te investeren in een eigen project, moeten kansen krijgen.

De oude drukkerij van l'Echo in Brussel toont hoeveel je kunt bereiken door samenwerking. Op het dak van dit gebouw prijkt sinds 2008 een collectieve zonne-installatie. De 18 eigenaars van het gebouw beslisten om samen in deze installatie te investeren. Frank Kerkhofs, één van de initiatiefnemers van het project: "We bouwden niet alleen een zonne-installatie, maar zijn voortdurend op zoek naar gepaste ingrepen met respect voor de architecturale eigenheid van het gebouw en de financiële draagkracht van de bewoners. We maakten met doorgedreven isolatie ook een heel energiezuinig gebouw. We legden een groendak en hergebruiken het regenwater. Zo hadden we niet alleen oog voor duurzame energie maar voor de verschillende aspecten van duurzaamheid".

Website

Op www.iedereenhernieuwbaar.be krijg je in een oogopslag te zien hoe je zelf kan profiteren van de energie van de natuur. Van overschakelen naar een groenestroomleverancier, over zelf investeren in zonnepanelen of een warmtepomp, tot deelnemen aan een hernieuwbare energiecoöperatieve. Het kan allemaal. Dat lees je ook in de getuigenissen op de website. En, last but not least: je kan er minister Tommelein een zonnestraal toesturen en hem een duwtje in de rug geven voor een ambitieus hernieuwbaar energiebeleid.