Nog zinvol om enkelvoudige meter te kiezen?

Ik ga in november zonnepanelen installeren met 100% dekking van mijn verbruik. Heeft het nog zin om over te schakelen naar een enkelvoudige meter (zou volgens de installateur 200 euro kosten) als vanaf 2019 slimme meters uitgerold worden? Hoeveel zou dat dan kosten of is dat gratis? Het kan uiteraard nog jaren duren voor ik aan de beurt ben en tot dan zou ik er waarschijnlijk op moeten letten dat ik tijdens de week 5/7e en tijdens het weekend 2/7e verbruik?

1 Reply

  • Minister Tommelein heeft in zijn conceptnota, die is goedgekeurd door de Vlaamse Regering, inderdaad aangegeven dat prosumenten één van de eerste doelgroepen zullen zijn bij wie de digitale meter vanaf 2019 verplicht uitgerold zal worden. Op welke manier de uitrol praktisch georganiseerd zal worden en hoe men zal bepalen wie eerst aan de beurt komt, is op dit moment niet duidelijk.

    De omschakeling naar een enkelvoudige teller kost ongeveer 200 à 250 euro. Het beste wat men kan doen is het voordeel berekenen dat een omschakeling per jaar zou opleveren, en de kost van de teller op 2 jaar in mindering brengen. Indien er nog steeds een voordeel is, kan het te overwegen zijn om toch nog een enkelvoudige teller te laten plaatsen.

    Opgelet, als je deze omschakeling wil doen, dient men dit best te doen op het moment van de jaarlijkse meteropname door de netbeheerder. Zoniet ontvangt men een tussentijdse afrekening die ervoor kan zorgen dat men gedurende 1 jaar geen voordeel geniet van de terugdraaiende teller (meer info: http://www.vreg.be/nl/veranderen-van-leverancier-en-meter).